klik om de afbeelding te vergroten

Mo(nu)mentje:

Verslag Ommetje Oost 2022

Mo(nu)mentje van:

Henk Rullmann

Dit mo(nu)mentje komt uit:

Verslag Nacht vd Ommetjes 2022 Ommetje Oost (Altrade-Hunerberg)

Thema: Wijkhelden oftewel Kleurgevers aan de Wijk

Op de eerste zaterdag in oktober wordt traditiegetrouw de Nacht van de Ommetjes gehouden. Dit jaar viel die eerste zaterdag precies op 1 oktober. We beleefden de elfde editie van wat inmiddels gerust een fenomeen mag heten. De weersverwachting had de voorafgaande dagen een onheilspellend karakter – zaterdag zou de natste dag van de week worden - en met de grote nattigheid van het vorig jaar in gedachten, heeft het organiserend comité een paar hectische dagen gehad waarin de route nog een beetje ingekort is en bovendien een paar ziekmeldingen en afzeggingen om oplossing vroegen. Zaterdag overdag zon afgewisseld met pittige buien, maarrrrr 's avonds VOLKOMEN DROOG en uitstekend wandelweer. Er verzamelden zich zo'n 150 wandelaars in en om café 't Haantje, opnieuw start- en eindpunt van deze verrassende wijkwandeling. Voor de start was er gratis koffie en thee en de folkmuziek van het duo Gott Folk [Jos Koning en Leo de Kruis] vormde een warm welkom.
Doro Krol, eerste Nachtburgemeester en destijds initiatiefneemster van de Nacht van de Ommetjes, opende de manifestatie. 'Special guest' en oud-wethouder Wim Hompe volgde met een kort toespraakje over het verbindend element van zo'n ommetje. Doro wees daarna op het thema "Wijkhelden" en verklapte al dat diverse "Kleurgevers aan de wijk" in een nachtelijk zonnetje zouden worden gezet. Dat gebeurde direct met Joop en Sjaan Puijn-Willemsen, die al jarenlang van het 65-jarige 't Haantje de gezelligste huiskamer van Nijmegen maken. Doro benadrukte een handvol huishoudelijke regels voor een ordelijk verloop van de tocht (denk aan haar legendarische schrille fluitsignaal), waarna de stoet zich in beweging zette, begeleid door de ervaren verkeersregelaars Arjan, Jaap, Ruud en Willem.

Na nog geen 30 m volgde de eerste stop: 'Snackbar Corry'. Uitbater Veli Senol, de 'frituurloog onder de fritesbakkers', kreeg een oorkonde en een onderscheiding opgespeld, omdat hij een buurtheld is, een verbindend mens, die voor iedereen een praatje heeft. Tegenover de snackbar voor de Lutherse kerk speelde zich een nieuw tafereel af. Drie dansers (Helga Verheugd, Kristel Bijmans en Susanne Leenders) brachten met ingetogen, sierlijke bewegingen een dans op het voorpleintje en de trappen van het kerkgebouw op muziek van Constantijn vd Heijden in de choreografie van Debora Heijne. Daarna werden de wandelaars ontvangen in de kerk waar we de saxofoon en trompet hoorden van Gerard de Boer en Ted Maas. De predikante Susan Freytag heette ons hartelijk welkom en daarna vroeg Doro een vijftal aanwezigen naar voren te komen: vijf mensen die tot hun verrassing onderscheiden werden met een oorkonde en een speld omdat ze zich al jarenlang inspannen voor de wijk en op hun eigen wijze verbindingen leggen. Het waren Wim Meijer (afw.), Sjef Timmermans en Rita Terburg, die al 26 jaar lang rookvrije dansfeesten voor 30+ organiseren; verbinden zit in hun bloed en benen. Daarna Eric Hendriks en Loes Wijffels, die met een heel team aan vrijwilligers om zich heen iedere maand weer een lezenswaardige Wijkkrant maken, een krant die juist in dat weekend zijn 50-jarig bestaan viert. Tenslotte Karin van der Pas, die zich al jaren inzet in het Wijkcomité Oost en eerder al in de werkgroep Hunnerberg. Voor allen veel applaus en blaasmuziek.
De eerste stops daarna waren dicht bij elkaar, want aan de overkant hielden we opnieuw halt bij Koffiebar Tumbao, een bruisende plek waar je inspiratie kunt opdoen en activiteiten worden opgezet. Met de winst van de omzet worden allerlei projecten gefinancierd. Energiek en ook al verbindend. Een klein eindje verder op de Waldeck Pyrmontsingel stopten we bij de Brouwtoren waar Darren Besselink, éen van de vier vrienden die aan de wieg stonden van het Brouwtorenbier, het verhaal achter het bier, de brouwerij en het proeflokaal vertelde en ieder uitnodigde bij gelegenheid het voortreffelijke bier te proeven.
Daarna liep de wandelstoet naar de Stenenkruisstraat waar Wijkkrantcolumnist René Pennock in het kinderspeeltuintje een vermakelijke column uitsprak over zijn 50 jaar in Nijmegen.
Veilig begeleid door de verkeersregelaars staken wij over naar het Julianapark richting Van Gendtstraat. In het park stond Jack Verburgt, betrokken bij DichterbijOost (een initiatief van de Wijkkrant), die twee mooie gedichten voordroeg. Lopend in de Van Gendtstraat vertelde Jeroen van Zuylen enig feiten over de gesloten begraafpaats waar we langs liepen, waarna we halt hielden in het park en hij zijn verhaal vervolgde met het aanprijzen van een nieuw boek over de begraafplaats Rustoord.
Via een priegelig paadje liepen we in een lange sliert achter elkaar naar de Coehoornstraat, waar we overstaken voor een bezoek aan de Zaadelmakerij. Op een podium vertelden Ingeborg Laninga en Joep Zaad over de veelzijdigheid van hun zaak, o.a. creatief atelier, metaal-werkplaats, kniphoek etc. We kregen kort de gelegenheid even rond te neuzen.
Terug over de Coehoornstraat en de hoek om naar de Gorisstraat waar in het midden boven op de betonnen pingpongtafel Anton de Wildt met zijn buurvrouw Barbara Krantz stonden. In tekst (Anton) en muziek (Barbara op dwarsfluit) brachten zij een ode aan Harry van Mechelen, de onbekende componist van het bekende Vierdaagselied, dat natuurlijk vervolgens door menigeen werd meegezongen. We kregen bovendien een flyer mee over Van Mechelen.
Aan het eind van de Gorisstraat draaiden we linksaf de Groesbeeksedwarsweg in en hielden halt bij de waarschijnlijk oudste woning in die straat, een voormalige boerderij uit de 19e eeuw, die al jarenlang het thuis is voor de 'Vergadering der gelovigen', een afsplitsing binnen de protestantse kerken. Een oud-koster van deze kerkgemeenschap vertelde iets over het gebouw en de samenkomsten en 'broeder' Kees Neuteboom vertelde over zijn geloof. Degenen die minder behoefte hieraan hadden, konden in de belendende schuur opnieuw gedichten van dichter Jack Verburgt aanhoren. Tot slot van dit bezoek prees Jeroen van Zuylen in de tuin achter het Vergaderingslokaal – grenzend aan Begraafplaats Daalseweg - een boek aan over die begraafplaats. Het boek beschrijft het leven van een flink aantal mensen dat daar begraven ligt.
Vandaar vervolgden we de Groesbeeksedwarsweg en stopten ter hoogte van de Fort Kijk in de Potstraat, waar Henk Rullmann een historisch verhaal vertelde over de mislukte aanval van de Fransen op Nijmegen in 1702. Na nog een halve stop bij de boerderij aan het begin van de Groesbeeksedwarsweg was het einpunt reeds in zicht.

Wie niet direct naar huis wilde kon voor een gezellig en feestelijk slot van de avond terecht in 't Haantje waar ervaringen en verhalen werden uitgewisseld. Het bleef nog lang gezellig in het café, niet in de laatste plaats door een rijkdom aan bitterballen en ander snoepgoed van Veli, de fritesbakker. En een laatste maar zeker niet de minste wijkheld werd in het zonnetje gezet, namelijk Guus de Bruijn, die 47 jaar badmeester is geweest en met aandacht en liefde generaties Nijmegenaren zwemles heeft gegeven, het gezicht van het zwembad.

9 oktober 2022, Henk Rullmann

Scroll to Top