Verslag Ommetje Oost 2024

October 7, 2024

'}}

Verslag Nacht vd Ommetjes 2024 Ommetje Oost (Altrade)

Thema: Waterval van Kunst en Cultuur in Oost

Op zaterdag 5 oktober vond het Ommetje Oost plaats, in het kader van de Nacht van de ommetjes. Het thema was dit jaar Waterval van Kunst en Cultuur in Oost. De start was in wijkcentrum de Daalsehof waar de deelnemers getrakteerd werden op muziek van Bob Dylan, gespeeld door Peter van der Doef.
Nadat Doro Krol en Ton Hirdes het openingswoord hadden uitgesproken volgde een muzikaal intermezzo door Ravi en Mimoen Tarenskeen, een 7-jarige tweeling die 2 nummers speelden.

Er hadden zich 180 mensen aangemeld dus met een grote groep werd om 20.00 uur vertrokken naar kapper Argon ter Huurne. Hij heeft drie panden die op de werelderfgoedlijst komen. Hij vertelde over de geschiedenis en betekenis op dit stukje Daalseweg. De volgende halte was de begraafplaats aan de Daalseweg waar Bert Eggelaar ons vertelde over de geschiedenis van de begraafplaats. De route liep vervolgens via het open atelier naar Theo Wanders van de Wanco die verteld over de veranderingen die de Daalseweg in de laatste decennia heeft ondergaan. De volgende halte was het badhuis waar Froukje van Dooren ons vertelde over theater Horde en de komende programmering daarvan. Bij het verlaten van het badhuis kreeg iedereen een muziekinstrument (holle plastic buis) waar vervolgens met groot enthousiasme muziek werd gemaakt met de ‘Heartbeats’ een djembe groep onder leiding van Patrick Tromp. Heel interactief.

Tuk Melissen was de volgende en hij hield een pleidooi voor het bevrijdings-waterfront (niet tot stof maar tot water zult gij wederkeren) waarin hij iedereen motiveerde om bij de plaatselijke supermarkten een flesje bronwater te gaan kopen, en dit terug te brengen naar de oorspronkelijke bron. Anton de Wildt gaf vervolgens een presentatie met dakpannen met teksten erop.

De familie Looijenga (die van het gebak) was de volgende. Nadat wat verteld over de historie van Looijenga werd iedereen getrakteerd op een overheerlijk olie- of krentenbol. Het was hierbij een hele toer om een grote groep mensen van een bol te voorzien en toch op tijd te vertrekken. Ik had de indruk dat dit niet helemaal gelukt was, maar goed de hele groep vertrok naar het volgende onderdeel en wel een dansperformance over “You must cultivate your own garden”, wat zowel in figuurlijke als letterlijke zin geïnterpreteerd kan worden. Deze performance werd uitgevoerd door danscollectief MONK. Het ging verder naar het Patersbosje waar Kor Goutbeek ons trakteerde op de anatomie en de geschiedenis van de taxus. Henk vertelde ons over het Pater Rubbenspad wat ging over deze pater en een verwisselde jas. Als laatste op het programma stond Daan Akkermans die vertelde over de geschiedenis van Buskens en het pand waar zij in huizen.

Een vol programma, inspirerend en erg leuk om mee te maken.
Een beeldverslag van deze avond kun je hier zien: https://youtu.be/CsG484DsuUU

6 oktober 2024, Hans Hendriks - nijmegen-oost.nl

Scroll to Top